به گزارش خبرنگار مهر، انتخابات و صحنه گزینش نمایندگان مردم در عرصه های مختلف قانون گذاری، مدیریت شهری، مجلس خبرگان رهبری و اداره امور کلان اجرایی کشور همواره یکی از مولفه های ثبات و برتری نظام جمهوری اسلامی در قیاس با سایر کشورهای منطقه و بسیاری از کشورهای جهان بوده است.
موضوعی که علاوه بر تأمین سیادت مردم بر سرنوشت خویش، شور و نشاط ویژه سیاسی و اجتماعی را در جامعه تزریق می کند به گونه ای که شاخص های منفی اجتماعی در ایام و سالهای انتخابات به گواه منابع رسمی نزولی می شوند.
به هر حال این عرصه های مهم تعیین سرنوشت علاوه بر مواردی که ذکر شد بدون تردید ده ها و صدها نکته مثبت و اثربخشی عمیق در جامعه را در خود دارد که سخن گفتن در باره هر یک از آنها نیاز به گزارش های مفصل و گفتگو با کارشناسان حیطه های مختلف دارد.
اما در کنار همه این نکات مثبت آسیب هایی نیز در جریان برگزاری این انتخابات ها وجود دارد که در صورت عدم فرهنگ سازی و مدیریت آنها می توانند بر سایر پارامتر های مثبت عرصه دموکراسی اثرگذار باشند.
خبرگزاری مهر در این گزارش و سلسله گزارش های آتی با گوشه چشمی به همه اثرات مثبتی که برای انتخابات ها در کشور وجود دارد، برخی از آسیب های ناشی از عدم فرهنگ سازی صحیح در این عرصه با محوریت شاخص های اجتماعی استان کرمانشاه را بررسی خواهد کرد.
از تبلیغات زودهنگام تا تبلیغات پوپولیستی
یکی از آسیب های این عرصه که در استانی با بافت عشایری و فامیلی کرمانشاه شاید بیشتر به چشم بیاید، تبلیغات زودهنگام آن هم به شیوه های غیرکارشناسی و کاملا منطبق با قدیمی ترین و منسوخ ترین روش های جذب آرا از سوی کاندیداها، مخصوصا نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی باشد.
این روزها در حالی که بیشتر از یک سال به انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی باقی مانده است، در استان کرمانشاه بسیاری از افرادی که حضور به عنوان کاندیدای این عرصه را در ذهن می پرورانند، در مجالس عزا و شادی مردم می توان دید. رقابتی که گویی نباید هیچ یک از کاندیداهای احتمالی از آن جا بمانند.
چهره هایی که به یک باره شریک غم می شوند
با نگاهی به صفوف چنین مراسم هایی خواهید دید که همه چهره هایی که چند سالی خبری از آنها در مجامع عمومی نبوده است شریک غم و شادی مردم شده اند و با احترام ویژه ای در برنامه های مردمی حضور پیدا می کنند. عده ای هم پارا فراتر نهاده و با در نظر نگرفتن شرایطی که ممکن است بر این مجالس حاکم باشد، حلقه های لابی جذب آرا و اعلام کاندیداتوری تشکیل می دهند.
این همه ماجرا نیست، اگر سری به تالارهای پذیرایی و رستوران های شهر بزنید هنوز ماه ها مانده به آغاز ایام تبلیغات انتخاباتی کاندیداها هزینه های هنگفتی م کنند و سفره های گرانی برای مردم تدارک می بینند.
اما آیا چنین روش ها و اقداماتی می تواند در کسب و جلب آرای عمومی تأثیرات گذشته را داشته باشد؟
تبلیغات پوپولیستی با سی و چند سال تمرین دموکراسی بی اثر شده است
یک استاد جامعه شناسی دانشگاه های استان کرمانشاه در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: تردیدی وجود ندارد که با گذشت سی و چند سال تمرین دموکراسی به هیچ عنوان شریک غم و شادی شدن های انتخاباتی و اطعام عمومی نمی تواند مثل گذشته در افکار عمومی موثر و تعیین کننده باشد.
علی اکبر اویسی اظهار داشت: با بررسی بافت اجتماعی و جامعه شناسی جمعیتی استان کرمانشاه این موضوع قابل درک است که پارامترهای قومی و عشیره ای در جذب و جلب آراء عمومی حرف اول را بزند، پس از آن البته گرایشات مذهبی و بعد گرایش های سیاسی و جناحی در استان هایی شبیه به کرمانشاه می تواند تعیین کننده باشد.
وی ادامه داد: با تمام این تفاسیر نمی توان منکر شد که رشد سطح اندیشه و تحلیل عمومی به اندازه ای بوده است که امروز می توانیم اعلام کنیم آرایی که با پشتوانه تفکر نخبگان به کمک تعیین سرنوشت مردم می آید نسبت به قبل بیشتر شده و روز به روز در حال افزایش است.
اویسی با اشاره به بدون جایگاه بودن تبلیغات زودهنگام آنهم از شیوه پوپولیستی در بافت های اجتماعی این روزها اظهار داشت: انگشت شمار افرادی پیدا می شوند که در محدوده هیچ یک از گرایشات فامیلی، سیاسی، مذهبی و نزدیکی اندیشه ای و فکری قرار نگیرند و با شرکت یک کاندیدای احتمالی در مراسم عزا یا با دعوت شدن به یک شام رای خود را برای فردی خاص تغییر دهند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: بنابراین باید با فرهنگ سازی صحیح از ورود به تبلیغات زود هنگام و هزینه های هنگفت در مسیری که بی نتیجه و البته مضر است جلوگیری کرد.
با تبلیغات زودهنگام برای انتخابات ها برخورد می شود
بروز تبلیغات زودهنگام انتخاباتی همواره در چنین ایامی دیده می شود و همواره نیز رسانه ها و البته دستگاه های نظارتی نسبت به این تخلفات هشدار داده اند.
در این رابطه فرماندار شهرستان کرمانشاه به خبرنگار مهر گفت: تبلیغات زودهنگام انتخاباتی در سطح شهر و آنچه که رسما و صراحتا به عنوان تبلیغات برای کاندیداتوری اعلام شود در این ایام تخلف و با آن برخورد خواهد شد.
فضل الله رنجبر اظهار داشت: بروز و نمود چنین اقداماتی گرچه ممکن است وجود داشته باشد اما بدون تردید از سوی دستگاه های نظارتی رصد، و با تبلیغات زودهنگام مطابق قانون برخورد خواهد شد.
به کسی که برای قانونگذاری، قانون شکنی می کند؛ نمی شود رای داد
بر اساس این گزارش برخی از اقشار مختلف مردم در پاسخ به سوالات خبرنگار مهر نظر خود را پیرامون تبلیغات زودهنگام و پوپولیستی انتخاباتی عنوان کردند.
یک دانشجوی دانشگاه رازی استان کرمانشاه به خبرنگار مهر گفت: چگونه انتظار دارید قشر دانشجو که در صد بالایی از آرا به آنها تعلق دارد افرادی را برای تقنین و قانون گذاری برگزینند که خود با تبلیغات زودهنگام قانون شکنی می کنند؟
محسن رضایی اظهار داشت: همین قدم اول کافیست که نه تنها مردم بلکه دستگاه های نظارتی قانون شکنی افراد را در احراز صلاحیت آنها نیز دخالت داده ودر مورد آن بررسی کنند.
مردم به شام و نهارهای انتخاباتی بی توجهند
یکی از بازاریان استان کرمانشاه و صاحب یکی از رستوران های شهر کرمانشاه به خبرنگار مهر گفت: من از چند ماه گذشته تا کنون چندین مراسم در رستوران خود داشته ام که در آن حال و هوا کاملا انتخاباتی بوده و افرادی هم بدون اینکه از قبل اطلاع بدهند اینجا رار رزرو کرده اند اما بعد دیدم که هنگام شام یا بعد از آن کاندیدای احتمالی بلند شده و برای مردم سخنرانی کرده است.
عباس شاه ملکی گفت: از آن روز به بعد حقیقتا قبلش کاملا سوال می کنم چون علاقه ای ندارم در چنین برنامه هایی که بخواهند با شام و نهار سرنوشت مردم را در دست بگیرند شرکت کنم.
وی معیار انتخاب خود برای رای دادن در انتخابات ها را رای فرزندان دانشجوی خود عنوان کرد.
سوال خبرنگار مهر از ۵۰ شهروند کرمانشاهی
خبرنگار مهر نظر ۵۰ شهروند را از اقشار مختف مردم جویا شد که طی آن ۳۷ نفر هم با تبلیغات زود هنگام و هم با تبلیغات پوپولیستی مثل شام و نهار دادن مخالف بودند.

۷ نفر اعلام کردند که تبلیغات زودهنگام اگر به چهره شهر آسیب نرساند و فقط با شیوه های الکترونیک و به صرف شناساندن افکار خود به مردم باشد مخالفتی ندارند اما با تبلیغاتی مثل دادن شام و ناهار مخالف بودند.
۵ نفر نیز اعلام کردند که با هیچ یک از این دو روش مخالفتی ندارند.
این پنجاه نفر جامعه آماری شامل ۵ قشر از مشاغل مختلف جامعه اعم از کارمند، بازاری، دانشجو، اساتید دانشگاه و بانوان خانه دار بودند.
باید توجه داشت که ممانعت از بروز آسیب هایی که نمونه ای از آنها ذکر شد در ماجرایی که آثار مثبت آن در جامعه به گواه آمار نمایان می شود یک ضرورت و در واقع تلاش برای حفظ سرمایه های کشور است.
انتخابات هایی که بر اساس آمار و البته اظهار نظر معاون سیاسی و امنیتی استانداری کرمانشاه حتی در کاهش آمار خودکشی در سالهای برگزاری اثرگذار بوده است.
تاثیر مثبت انتخابات بر کاهش شاخص های منفی اجتماعی
معاون سیاسی و امنیتی استانداری کرمانشاه در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: این سوال را روزی در جمع اهالی رسانه مطرح کردم که شاید سرمنشأ تحقیقات و پژوهش هایی از سوی صاحب نظران شود که چرا به استناد آمار رسانه های رسمی کشور در سالهای منتهی به انتخابات همواره آمارها و شاخص های منفی اجتماعی از جمله خودکشی کاهش پیدا کرده است.
آیت الله آزرمی گفت: نظر شخصی من این بود که روحیه امید و تلاش برای رسیدن به فرداهای بهتر آنچنان در کالبد جامعه دمیده می شود که نه تنها به صورت ملموس و عینی در جنب و جوش خیابانها و کوچه ها بلکه به صورت عملی در شاخص ها و آمارهایی مثل خودکشی خودنمایی می کند.
وی ادامه داد: این سوال قابل طرح است که چرا انتخابات و عرصه های حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش می تواند چنین اثربخشی عمیقی داشته باشد.
نظرات شما عزیزان: